IMG_7033-copy

L’edició d’enguany d’Ús Barcelona se celebrarà al Carrer Pere IV (entre els carrers Fluvià i Selva de Mar). En el districte de Sant Martí, es coneixia antigament una part del Carrer Pere IV, com el «barri del tomàquet», avui la barriada de Provençals del Poblenou. El carrer Pere IV, principal eix viari del Poblenou, també va ser conegut com l’antiga carretera de Mataró, ja que era la sortida de Barcelona en direcció al Maresme.

Sant Martí de Provençals és reconegut i recordat per la seva indústria tèxtil, fins al punt que era conegut com la «Manchester catalana». Va ser el pulmó industrial de Barcelona, i la gran fàbrica de la Mediterrània occidental. El Poblenou va acollir majoritàriament la indústria de la ciutat, des dels Prats d’Indianes del segle XVIII fins a la gran metal·lúrgia i una gran varietat de sectors productius a mitjans del segle XX. El declivi industrial de la zona i els canvis urbanístics, han fet que moltes de les zones de Sant Martí de Provençals hagin perdut la seva funcionalitat.

Abans de l’arribada de les fàbriques, la zona de Pere IV era plena d’horts. Moltes de les cases, que eren en la seva majoria de color blanc, tenien la façana orientada al sud i això era perfecte per posar a assecar els tomàquets al sol. És per això que la barriada era coneguda com el «barri del tomàquet». Era una barriada situada pràcticament als afores de la ciutat, i quan la gent sortia de Barcelona, l’últim que veia eren els tomàquets i els horts de la zona.

Actualment, el moviment vei¨nal i ciutadà del Poblenou s’ha proposat fer reviure el Carrer Pere IV. Motivats i organitzats des de l’Associació de Vei¨ns i Vei¨nes del Poblenou, s’ha creat la “taula Eix Pere IV’ que programa i pensa activitats que retornin la vida a l’eix, coincidint amb un pla municipal d’urbanització del carrer.

L’esdeveniment vol ser un element revulsiu que reivindiqui a través de l’art una ciutat més justa i més participativa, construïda amb els ciutadans i pels ciutadans. Aquesta edició és el resultat del treball conjunt entre el festival, els artistes urbans, l’ajuntament i els vei¨ns dins del projecte vei¨nal Eix Pere IV.

El contingut del festival girarà al voltant del territori on actuarem.

IMG_71442

 

MAPA