L’art urbà públic o com unir el fora i el dins
L’art en l’Espai Públic és un instrument valuós per actuar en la ciutat i per donar veu a l’entramat social, físic i emocional de la ciutadania. Els espais oberts públics com els carrers o les places posseeixen un gran caràcter simbòlic i acaben convertint-se en un espai tan important com la casa pròpia.
És per això que l’art públic, a l’estar relacionat amb la vida, no pot atendre només l’entorn visual i urbà, sinó que també té el deure de tenir en compte les necessitats dels ciutadans. Pintar el terra d’un carrer o el terra d’una plaça és gairebé més delicat que pintar el menjador d’una casa o una façana.
Des d’aquest punt de vista, la voluntat del festival ha estat la de generar dinàmiques de participació entre els artistes i els veïns i les veïnes amb la voluntat de generar complicitats que contribueixin a una millora del barri i a una representació comú de la seva història, el seu passat i les seves necessitats.
Acció 1: El terra ens parla de la història
Una de les novetats d’aquest any consisteix en el fet que dos artistes urbans (SPOGO i ONCE) pintin part de les voreres del carrer Pere IV. En tractar-se d’un carrer amb tant de simbolisme, el primer que van fer va ser conèixer de manera rigorosa el passat històric que s’amaga darrere de cada un dels edificis del carrer (aquest any tots els artistes que participen en el festival han de conèixer l’espai on actuen). Creiem que conèixer és el primer pas per valorar.
També van assistir a reunions amb la gent del barri per absorbir tot allò que no surt als llibres, tot allò que forma part del dia a dia i de les experiències subjectives de la gent. El mateix dia del festival podreu veure el resultat que, ja us avisem, suposa un viatge en el temps cap al passat històric de la zona.
Acció 2: La plaça és vostra
ágora.
(Del gr. ?????).
1. f. En les ciutats gregues, plaça pública.
2. f. Assemblea celebrada en ella.
3. f. Lloc de reunió o discussió.
Aquest any pintarem el terra de la plaça del Sagrat Cor que queda dins del tram on actuarem. En un espai on predominen els solars buits, les fàbriques i els habitatges desocupats, la plaça és l’element que congrega la màxima activitat de la zona.
En la Grècia Antiga, la plaça era anomenada Àgora, del grec ?????, assemblea, de ??e???, ‘reunir’. L’Àgora era un espai obert, el centre del comerç (mercats), de la cultura i de la política de la vida social. Si pensem la zona del festival com una ciutat ‘petita’, és evident que la plaça és l’element més important de tots.
La plaça és i ha estat un espai de reunió, un punt de trobada; en definitiva, un espai comú. Per la connotació i el poder que té ‘apoderar-se’ de les places, vam creure que el terra s’havia de pintar de manera col·lectiva.
Dos artistes –‘Labuenaylamala Raquel G.’ y ‘Carlos Otica’- residents de l’Escocesa, fàbrica de creació artística situada davant de la plaça, han estat els encarregats de coordinar artísticament les voluntats i les idees d’un equip de persones que, d’una manera o una altra, representen la memòria col·lectiva del barri.
De manera conjunta s’ha dissenyat i es pintarà el terra de la plaça. El resultat de tot aquest procés el podreu veure el dia del Festival.